En Sık Kullanılan Grafik Tasarım Terimleri

Total
15
Shares
grafik tasarım terimleri

Yaratıcı bir kişisiniz ve bu özelliğinizi grafik tasarım alanına taşımak istiyorsunuz diyelim. Bu noktada grafik tasarım terimleri size biraz ürkütücü gelebilir. CMYK nedir? DPI nedir? Kerning nedir? Tüm bu sorular kafanızda uçuşuyor olabilir.

Başlangıçta kulağa karmaşık gibi gelse de uygulayarak öğrendiğiniz zaman bu terimlere ve grafik tasarım jargonuna hakim olacağınızı görürsünüz.

Bu bakımdan grafik tasarım kariyerinin başında en sık kullanılan grafik tasarım terimleri hakkında bilgi sahibi olmak son derece yararınıza olacaktır.

Mutlaka Bilmeniz Gereken 20 Grafik Tasarım Terimleri

Biz de bu yazımızda grafik tasarım jargonuna dair bilmeniz gereken terimleri içeren bir seçki hazırladık sizin için. Gerçi bu yazının kapsamı tüm grafik tasarım terimlerini kapsamasa bile sizin için ideal bir başlangıç noktası teşkil edecektir.

 

Buyrun başlayalım:

1. CMYK

grafik tasarım terimleri, cmyk nedir

Cyan, Magenta, Yellow ve Key (Siyah) renklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. “4 renk süreci” olarak da bilinen CMYK baskıcılıkta kullanılır. Kitap, dergi, fotoğraf gibi basılı materyallerde bu renkten oluşan mürekkepler kullanılır.

 

2. RGB

grafik tasarım terimleri, rgb nedir

Red, Green, Blue sözcüklerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. CMYK baskıcılıkta RGB ise dijital ekranlarda kullanılır. Yani televizyon ekranında gördüğünüz görüntüler RGB renklerinin karışımından ibarettir. CMYK kısıtlı bir renk alanına sahiptir. Bu nedenle RGB ile hazırlanan bir dosyayı CMYK bileşenlerine sahip bir baskı makinesinde çıkartırken renk kaybı yaşanır. Bu nedenle örneğin basılmak üzere tasarlanan bir broşürü RGB unsuruna değil, CMYK unsuruna göre tasarlamak gerekir.

 

3. Resolution (Çözünürlük)

grafik tasarım terimleri, resolution

Bir görseldeki piksel sayısı arttıkça o görselin çözünürlüğ artar, piksel sayısı düştükçe çözünürlük düşer. Basılı çalışmalarda inç başına nokta, dijital çalışmalarda ise inç başına piksel unsuruna göre hesaplanır.

 

4. DPI (Dots per inch)

 

DPI (inç başına nokta) basılı çalışmalar için geçerli bir terimdir. Basılı bir materyaldeki inç başına düşen nokta sayısını belirtir. İnç başına düşen nokta sayısı arttıkça basılı görselin kalitesi artar. 300 DPI çoğu zaman standarttır. Örneğin 300 DPI değerinde  ve  1200×800 piksek genişliğinde bir görselden 4×6 inçlik bir baskı kayıp yaşanmadan alınabilir.

 

5. PPI (Pixel per inç)

grafik tasarım terimleri, ppi nedir

İnç başına piksel anlamına gelir. Örneğin bir fotoğrafın boyutunu Photoshop’ta artırırsanız inç başına düşen piksel sayısını düşürmüş olursunuz ki bu da kalite kaybına neden olur.

 

6. Grid

grafik tasarım terimleri, grid nedir

Birbirini dikey ve yatay olarak kesen çizgilere “grids” denir. Kanvasın üzerindeki unsurları düzenlemek, kenarlardan boşluk bırakmak, tasarım unsurlarını yerleştirmek için kolaylık sağlar. Örneğin kitap tasarlarken grid’lerden yararlanılır ve yazıların hep aynı noktadan başlaması sağlanır.

 

7. Offset Baskı

grafik tasarım terimleri, offset baskı

Grafik tasarım terimleri arasında en çok kullanılan ve en çok merak edilen ofset baskı nedir? Kitap, dergi, broşür, ambalaj vs. gibi şeylerin yapımında en sık kullanılan baskı yöntemidir. Temel olarak kağıt yüzeyine uygulanan bir baskı yöntemidir. Mürekkebin belirli bir sıra gözetilerek dolaylı olarak kauçuk aracılığıyla kağıda geçirilmesi anlamına gelir.

 

8. Dijital Baskı

Dijital baskı yöntemine ofset baskıya kıyasla daha çok yerle rastlayabiliriz. Ufak çaplı işler için dijital baskı makinesi kullanmak daha ekonomik ve mantıklıdır. Buna ek olarak ekrandan basılı çıktıya kadarki süreçte renk kalibrasyonu aracılığıyla tutarlılığı daha kolay sağlayabilirsiniz. Ofset baskı ve dijital baskı arasındaki farklar nedir diye merak ederseniz, linkteki yazımızı okumadan geçmeyin.

 

10. Tipografi

grafik tasarım terimleri, tipografi

Yazıların kağıt ve ekran üzerinde belli kurallara göre yerleştirilmesi ve özellikle de yazının okunabilirliğini sağlama sanatı diyebiliriz tipografi için. Tipografi hem bir yöntem hem de bir tarzdır. Yani metnin kağıt veya ekran üzerine yaratıcı bir şekilde yerleştirilmesi de bir grafik tasarım stilidir. Fontlar, font büyüklükleri, sözcükler ve harfler arasındaki boşluklar vs. hep tipografinin alt unsurlarıdır.

11. Serif Font

grafik tasarım terimleri, serif fontlar

Serif font  ailesine sahip fontlarda harflerin ucunda tırnağa benzer çıkıntılar bulunur. Times New Roman, Georgia veya Garamond gibi fontlar serif fontlardır.

 

12. Sans Serif

grafik tasarım terimleri, sans serif fontlar

Harflerin uçlarında herhangi ufak  çıkıntıların bulunmadığı fontlara ise sans  serif font denir. Örneğin Arial, Helvetica, Verdana en popüler sans  serif fontlar arasındadır.

 

13. Lorem ipsum

grafik tasarım terimleri, lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 

Lorem ipsum Latinceyi andıran ancak belli bir anlamı olmayan cümleler bütünüdür. Örneğin bir afişte metnin geleceği bölgenin yazısı hazır değilse, o bölgeye geçici olarak Lorem ipsum… cümleleri yerleştirilir. Bu sayede metnin yerleştirileceği bölge geçici olarak  belirlenmiş olur.

 

14. Piksel

grafik tasarım terimleri, piksel nedir

Dijital bir görselin en ufak birimine piksel denir.

 

15. Negatif Alan

grafik tasarım terimleri, negatif alan

Negative space olarak da kullanılan negatif alan bir görselde metni ve görsel şekilleri çevreleyen alana verilen isimdir. Bazı tasarımcılar negatif alanı da tasarım unsuru olarak kullanabilmektedirler. Örneğin dünyaca ünlü kargo şirketi FedEx’in logosunda E ve X harfleri arasındaki ok, negatif alanın en başarılı kullanımlarından biridir.

 

16.  Gradient

grafik tasarım terimleri, gradient

Bir renkten başka bir renge kademeli olarak geçişe gradient  adı verilir. Lineer gradient’te bir renkten diğerine geçiş yapılırken radyal gradient’te bir renk merkezdedir ve diğer renk onu çevreler.

 

17. Doygunluk (Saturation)

grafik tasarım terimleri, saturation, doygunluk

Grafik taasrım terimleri arasında çok sık duyulan, ama belki de en çok karıştırılan saturation terimini sizin için açıkladık. Doygunluk, bir rengin yoğunluğunu ve canlılığını ifade eder. Örneğin düşük doygunluğa sahip renkler soluk olur; yüksek yoğunluğa sahip renkler ise daha canlı ve baskın olur.

 

18. Stock Fotoğraf

grafik tasarım terimleri, stok fotoğraf

Online olarak lisanslanabilen fotoğraflara stok fotoğraf adı verilir. Stok fotoğraf sitelerinde bulunan fotoğrafları kullanabilmek için bu fotoğrafları satın almak gerekir. Özellikle bir tasarım için fotoğraf gerekliyse ve o fotoğrafı bizzat  çekmenin imkanı yoksa stok fotoğraf satın almak en mantıklısıdır. Getty, Shutterstock, iStockPhoto, Depo Photos vs. stok web sitelerine örnek verilebilir.

 

19. Üçte Bir Kuralı (Rule of Thirds)

grafik tasarım terimleri, tasarım üçte bir kural

Rule of Thirds, grafik tasarım terimleri içinde her alanda sıklıkla karşınıza çıkan bir terimdir. Türkçe olarak ‘üçte bir kuralı’ denen bu terimi biraz daha açıklayalım… Üçte Bir Kuralı’na göre bir görsel iki yatay ve iki dikey çizgiyle eşit parçalara ayrılır. Çizgilerin birbirini kestiği noktalar görselin odak noktalarıdır. Yani bu kesişim noktalarına yerleştirilen şeyler, insanların dikkatini daha çok çeker. Fotoğrafçılıkta da kullanılan bir kural olan Rule of Thirds kesinlikle uymak zorunda olduğunuz bir kural değildir, ancak aklınızda bulunmasında fayda vardır.

 

20. Marka Kimliği (Brand Identity)

grafik tasarım terimleri, marka kimliği nedir

Marka kimliği, adından da anlaşılacağı üzere bir markanın temsil ettiği değerlerin görsel olarak ifade edilmesidir. Bir şirketin logosu, web sitesi, kullandığı antetli kağıtlar, personelin giydiği üniformalar hep marka kimliğinin unsurlarıdır.

 

Matbuu olarak biz de senelerdir müşterilerimizin marka kimliğine katkı sağlamak için broşür baskı, katalog baskı ve kartvizit baskılarınızı özenle kaliteli baskı yöntemlerimizle gerçekleştiriyoruz.

Bir cevap yazın
Şunlar da hoşunuza gidebilir

Kurumsal Etkinliklerde Reklam ve Tanıtım Gücünüzü Artırmak için Mutlaka Kullanmanız Gereken 8 Arac

Markanızın tanıtımını yapmak, yen çıkardığınız bir ürünü duyurmak, müşterilerinize sunduğunuz ürün ve çözümlerin lansmanını yapmak veya sadece sponsor olmak gibi amaçlarla organizasyon, fuar, seminer, çalıştay vb. etkinlikler düzenliyorsunuz. Profesyonel bir…
Gönderiyi Gör